Glasgow

Denna vecka är som sagt Innovative Learning Week (men kallas ofta Innovative Drinking Week tillika Innovative Skiing Week). Och då ska en göra massa relevanta och irrelevanta aktiviteter. Det första jag gjorde var att åka till Glasgow igår för att få veta mer om varvsindustrin i skottland.

Detta innebar att gå upp halv 7 på morgonen. Inte lika farligt som en kunde tro, visade det sig. Men väldigt få människor uppe. Gick ner till naturcampus och hoppade på en underdimensionerad buss, som vi åkte i en och en halv timme till Dumbarton, en liten stad utanför Glasgow. Där finns världens äldsta kvarvarande bassäng för att testa fartyg. Det var inte lika stort som jag hade förväntat mig, men det var rätt häftigt att se, och i princip så fungerar det fortfarande. Muséet är egentligen huset där de byggde och testade modeller av de fartyg som varvet producerade, och det fanns hur mycket info som helst om det.

Sedan åkte vi in till Glasgow, till ett till museum (som f.ö. var årets museum i europa förra året). Det är sprängfylld av olika transportfordon, inkl blåljusfordon, fartyg och tåg från sydafrika. Ganska coolt, men inte lika spännande och lärorikt som muséet i Edinburgh. Sista delen på dagen bestod av att gå ombord på Glenlee, ett sk “tall ship”, som varken är särskilt lång eller en “ship”. Tur då att det var så intressant att gå ombord. Guiden hade levt ombord på skepp i många år så hen kunde väldigt väldigt mycket. Det mesta var intressant. Speciellt skeppets historia, som innebar lite förhandlingar om Gibraltar bara som exempel.

Och så sov jag på bussen på väg hem, för sådana dagar är väldigt uttröttande.

Vaxmodell

Vaxmodell

Testbassängen

Testbassängen

Testfartyg

Testfartyg

Bygnaden med bassängen i

Bygnaden med bassängen i

Förr i tiden fick en göra sitt eget rutat papper

Förr i tiden fick en göra sitt eget rutat papper

Ehh... fint?

Ehh… fint?

Modell av testbassängen

Modell av testbassängen

Såhär görs modellfartygen

Såhär görs modellfartygen

Fint väder i Glasgow

Fint väder i Glasgow

Vill ha

Vill ha

Cyklar

Cyklar

Tall ship

Tall ship

Muséet

Muséet

Så heter fartyget

Så heter fartyget

Guidad tur jao

Guidad tur jao

Rätt maffigt ändå

Rätt maffigt ändå

Kollar ut över havet mot Glasgow centrum

Kollar ut över havet mot Glasgow centrum

Leave a Reply